Πριν από λίγες ημέρες, έκανα μια παράξενη ερώτηση στο AI:
“Αν ήμουν κακός και ήθελα να καταστρέψω την εστίαση στην Ελλάδα, τι θα έπρεπε να κάνω;”
Η απάντηση που έλαβα ήταν τόσο ακριβής, που συνειδητοποίησα πως αυτό ήδη συμβαίνει. Ίσως όχι σκόπιμα από ένα «κακό» μυαλό, αλλά μέσα από ένα σαθρό σύστημα που εξοντώνει τους ανεξάρτητους επαγγελματίες και παραδίδει την ελληνική γαστρονομία στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους πολιτικούς.
Το Σχέδιο Εξόντωσης της Ελληνικής Εστίασης
Αν κάποιος ήθελε να καταστρέψει την εστίαση στην Ελλάδα, θα έπρεπε να στοχεύσει στα αδύναμα σημεία της: τους μικρούς επιχειρηματίες, την υπερφορολόγηση, τη μαζική παραγωγή φαγητού, τη διαφθορά και την κρατική παρέμβαση.
1. Εξόντωση των Μικρών Επιχειρήσεων και Σεφ
• Αυστηρότερη γραφειοκρατία → Να γίνει ακόμα πιο δύσκολο να ανοίξεις ή να διατηρήσεις ένα μαγαζί εστίασης. Άδειες που καθυστερούν μήνες ή χρόνια, εξοντωτικοί έλεγχοι και κανόνες που μόνο οι μεγάλοι μπορούν να αντέξουν.
• Αύξηση της Φορολογίας → Το ΦΠΑ στην εστίαση είναι ήδη 24% σε πολλά προϊόντα. Αν το αυξήσεις ή επιβάλεις περισσότερες κρατικές εισφορές, οι μικροί καταστρέφονται.
• Εξόντωση του Δρόμου → Απαγόρευση του street food και ανεξάρτητων παραγωγών, ώστε να επιβιώσουν μόνο οι αλυσίδες και οι μεγάλες επιχειρήσεις.
2. Παράδοση της Αγοράς στις Μεγάλες Εταιρείες & την Πολιτική Ελίτ
• Το Κράτος να ελέγχει την Εστίαση → Οι πολιτικές οικογένειες ήδη ελέγχουν μεγάλο μέρος της εστίασης, αλλά αν όλη η διανομή τροφίμων περάσει σε κρατικά χέρια, η αγορά πεθαίνει.
• Χρηματοδότηση Fast Food & Αλυσίδων → Τα λεφτά του κράτους να πηγαίνουν μόνο σε μεγάλες αλυσίδες fast food, ώστε οι παραδοσιακές ταβέρνες και τα ανεξάρτητα εστιατόρια να μην έχουν καμία ελπίδα.
3. Εξόντωση του Εργατικού Δυναμικού
• Χαμηλοί μισθοί & άθλιες συνθήκες → Να κρατήσεις τους σεφ σε μισθούς πείνας ώστε οι ταλαντούχοι να φεύγουν στο εξωτερικό.
• Νομικοί περιορισμοί στις προσλήψεις → Περισσότερες γραφειοκρατικές δυσκολίες για να προσλάβει κάποιος προσωπικό, ώστε οι μικροί επιχειρηματίες να μην μπορούν να βρουν εργαζόμενους.
4. Χτύπημα στην Εφοδιαστική Αλυσίδα & Ποιότητα Φαγητού
• Ακριβές τοπικές πρώτες ύλες → Αν η ελληνική αγροτική παραγωγή γίνει τόσο ακριβή που δεν μπορεί να στηρίξει την εστίαση, τα εστιατόρια θα πρέπει να αγοράζουν εισαγόμενα, κακής ποιότητας προϊόντα.
• Σούπερ Μάρκετ αντί για μικρούς παραγωγούς → Αν όλα τα ελληνικά προϊόντα φεύγουν στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, τα εστιατόρια θα χάνουν τις ποιοτικές πρώτες ύλες.
5. Καταστροφή της Ελληνικής Γαστρονομίας & Τουρισμού
• Fast Food & Πολυεθνικές αντί για Ελληνικό Φαγητό → Να γεμίσει η Ελλάδα McDonald’s, KFC, Starbucks, ώστε να μην υπάρχει χώρος για αυθεντικό ελληνικό φαγητό.
• Υπερτιμημένος & χαμηλής ποιότητας τουρισμός → Αν συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις τιμές χωρίς να προσφέρουμε ποιοτική εμπειρία, ο τουρισμός θα στραφεί αλλού και θα καταρρεύσει η ελληνική οικονομία.
Το Σοκαριστικό Συμπέρασμα
Όταν είδα αυτή την απάντηση από την AI, δεν μπορούσα να μην γελάσω πικρά. Γιατί; Γιατί αυτό το σχέδιο δεν είναι φαντασία – ήδη εφαρμόζεται!
• Η ελληνική εστίαση πνίγεται στη γραφειοκρατία και τη φορολογία.
• Οι μικροί επιχειρηματίες εξοντώνονται, ενώ οι μεγάλες αλυσίδες πολλαπλασιάζονται.
• Οι σεφ εγκαταλείπουν τη χώρα, γιατί δεν μπορούν να ζήσουν με τους μισθούς πείνας.
• Τα ελληνικά προϊόντα αντικαθίστανται από φθηνά, κακής ποιότητας εισαγόμενα.
• Το ελληνικό φαγητό εμπορευματοποιείται και χάνει την αυθεντικότητά του.
Αυτό που περιέγραψε η AI ως σχέδιο καταστροφής της ελληνικής εστίασης ήδη συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας.
Τι Μπορούμε να Κάνουμε;
Εδώ στο GoldPig, πολεμάμε για να κρατήσουμε ζωντανή την πραγματική ελληνική γαστρονομία. Υποστηρίζουμε ανεξάρτητους σεφ, προωθούμε ελληνικές πρώτες ύλες, και πολεμάμε ενάντια στο σύστημα που θέλει να μας εξαφανίσει.
Αν νοιάζεσαι για την ελληνική εστίαση, μοιράσου αυτή την ιστορία. Ο μόνος τρόπος να σωθεί η ελληνική γαστρονομία είναι να ξυπνήσουμε και να αντιδράσουμε πριν να είναι πολύ αργά.
👉 Δες περισσότερα στο goldpig.gr
Αυτό το άρθρο αποδεικνύει ότι η καταστροφή της ελληνικής εστίασης δεν είναι θεωρία – είναι η πραγματικότητα. Αν δεν δράσουμε τώρα, σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει αυθεντικό ελληνικό φαγητό.
Σκέψεις; Προτάσεις; Είμαι ανοιχτός σε διάλογο.