Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
0 items - $0.00 0

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Πώς να Γίνεις Καλύτερος Μάγειρας (Ή τουλάχιστον να μην Είσαι Άχρηστος στην Κουζίνα)

1. Διάβασε. Διάβασε. Και μετά, ξαναδιάβασε. Δεν μπορώ να το τονίσω αρκετά. Αν θέλεις να γίνεις μάγειρας, ξεκίνα να διαβάζεις. Όχι τα post στο Instagram από σεφ που κάνουν γκριμάτσες μπροστά σε καλοστημένα πιάτα με microgreens. Διάβασε βιβλία μαγειρικής. Και όχι ένα. Μάζεψε βιβλία σαν να είναι ιερά κειμήλια. • Escoffier, Bocuse, Pepin, Henderson, Bourdain,…

🔪 30 Χρόνια στην Κουζίνα: Άξιζε Τελικά;

  Μετά από τριάντα χρόνια πάνω σε πάγκους, σε service, σε φωνές, σε ταξίδια, σε φωτιές, σε χειροκροτήματα και σε μοναξιές, έρχεται εκείνη η ερώτηση που κανένας δεν κάνει — αλλά όλοι σκέφτονται: Άξιζε τελικά;   ✈️ Ταξίδεψα. Γύρισα τον κόσμο. Δούλεψα σε κουζίνες, σε γιοτ, σε ξενοδοχεία, σε μέρη που άλλοι βλέπουν μόνο στο Instagram. Έζησα…

🥄 Αναζητώντας τη Τέλεια Συνταγή (ή αλλιώς, γιατί μαγειρεύουμε ακόμα)

Όλοι την ψάχνουν. Την τέλεια συνταγή. Τη μία που θα τους βγάλει ασπροπρόσωπους. Που θα κάνει τον πελάτη να δακρύσει. Που θα σε κάνει να νιώσεις ότι όλα άξιζαν. Μια συνταγή που να είναι πάντα τέλεια . Που να μη σε προδώσει. Σαν άνθρωπος που δεν φεύγει. Και τι κάνουμε; Ξοδεύουμε χρόνια , για να πετύχουμε…

📸🔥 “Chef Poses”: Μην Ποζάρεις Σαν να Ανακάλυψες τη Βαρύτητα – Έφτιαξες Κεφτεδάκια

Βλέπεις ένα post. Κάποιος μάγειρας στέκεται μπροστά στο πάσο, χέρια σταυρωμένα, βλέμμα σκληρό, με μια ελαφριά γωνία στο σώμα για το καλό προφίλ. Λες και είναι ετοιμοπόλεμος για εξώφυλλο στο GQ, όχι για σέρβις. 🙄 Κλασικές Πόζες “Είμαι Σεφ” • Το χέρι κάτω απ’ το πηγούνι , με μαχαίρι στο άλλο χέρι. Λες…

📸🍽️ Η Ντροπή του “Influencer Menu” Πιάτα για φωτογραφία. Όχι για φάγωμα.

Παλιά, γράφαμε τα specials της ημέρας σε μαυροπίνακα με κιμωλία. Τώρα; Τα γράφουμε στο Instagram story με φίλτρο “Valencia” και caption τύπου “Γεύση που θα σας μείνει αξέχαστη 🤤🍴”. Και μετά… Σου σερβίρουν καπνιστή burrata με σφαιροποιημένο ραβέντι σε τσάι περγαμόντο που μοιάζει με slime από το Stranger Things.   🤳 Το…

🍽️🔥 Τι θα πει “καλός μάγειρας” το 2025; Η γεύση δεν φτάνει πια. Η ψυχή ματώνει.

Όταν ξεκινούσαμε, “καλός μάγειρας” σήμαινε να βγάζεις το φαγητό στην ώρα του . Ζεστό. Νόστιμο. Κομμένο σωστά. Με λίγο ιδρώτα και καμμένο δάχτυλο από πίσω. Αρκούσε. Το 2025 όμως… δεν φτάνει πια.   Σήμερα, η γεύση είναι το ελάχιστο. Ο πελάτης την περιμένει. Ο foodie τη φωτογραφίζει. Ο σερβιτόρος την περιγράφει σαν να…

🍛👨‍🍳 “Μια Κουζίνα – Ένας Λαός”: Γιατί η Μαγειρική Σκηνή στην Ελλάδα Πάσχει από Έλλειψη Πολυπολιτισμικότητας

🇪🇺 Ας Μιλήσουμε για τις Κουζίνες της Ευρώπης Πήγαινε σε οποιαδήποτε επαγγελματική κουζίνα στο Λονδίνο, στο Άμστερνταμ, στη Κοπεγχάγη ή στη Μαδρίτη. Ποιον θα βρεις; ΤΑ ΠΑΝΤΑ. • Ιταλό sous-chef που σου φτιάχνει καρμπονάρα και σου διορθώνει τα ελληνικά. • Μεξικάνο pastry chef που τραγουδάει Selena και φτιάχνει σουφλέ σαν όνειρο. • Κορεάτη garde…

Street Food vs. Fine Dining – Ποιο Έχει Περισσότερη Ψυχή;

Street Food vs. Fine Dining – Ποιο Έχει Περισσότερη Ψυχή; Από Κάποιον που Έχει Ζήσει και τα Δύο   Τα έχω κάνει όλα. Μπέργκερ, τάκος, όλο το street food πανηγύρι. GoldPig, καπνοί να γεμίζουν τον αέρα, η γκριλιέρα να ουρλιάζει σαν παραμορφωμένη κιθάρα σε γκαράζ μπάντα. Έχω κάνει όμως και το Michelin λούκι—Alain Ducasse,…

Πώς να Καταστρέψεις την Εστίαση στην Ελλάδα – Η Απάντηση του AI σε μια Επικίνδυνη Ερώτηση

Πριν από λίγες ημέρες, έκανα μια παράξενη ερώτηση στο AI : “Αν ήμουν κακός και ήθελα να καταστρέψω την εστίαση στην Ελλάδα, τι θα έπρεπε να κάνω;” Η απάντηση που έλαβα ήταν τόσο ακριβής, που συνειδητοποίησα πως αυτό ήδη συμβαίνει . Ίσως όχι σκόπιμα από ένα «κακό» μυαλό, αλλά μέσα από ένα σαθρό σύστημα που…

Έντομα στο Μενού: Η Μεγάλη Μαγειρική Απάτη που Κανείς Δεν Ζήτησε

Υπάρχει ένα βρώμικο μικρό μυστικό που σέρνεται στη γαστρονομία. Δεν είναι το dry-aged steak. Δεν είναι το kombucha που ζυμώθηκε σε κάποιο μοναστήρι από έναν βουδιστή μοναχό. Όχι, αυτό είναι πιο τραγανό, πιο γλοιώδες και έχει περισσότερα πόδια από ό,τι θα έπρεπε να έχει οποιοδήποτε νόμιμο συστατικό . Μιλάω για τα έντομα —το “φαγητό…