Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Έντομα στο Μενού: Η Μεγάλη Μαγειρική Απάτη που Κανείς Δεν Ζήτησε

Υπάρχει ένα βρώμικο μικρό μυστικό που σέρνεται στη γαστρονομία. Δεν είναι το dry-aged steak. Δεν είναι το kombucha που ζυμώθηκε σε κάποιο μοναστήρι από έναν βουδιστή μοναχό. Όχι, αυτό είναι πιο τραγανό, πιο γλοιώδες και έχει περισσότερα πόδια από ό,τι θα έπρεπε να έχει οποιοδήποτε νόμιμο συστατικό.

Μιλάω για τα έντομα—το “φαγητό του μέλλοντος”. Ένα μέλλον που, αν με ρωτάς, μοιάζει περισσότερο με δυστοπικό εφιάλτη από το Snowpiercer, όπου οι πλούσιοι πίνουν μαρτίνι και οι υπόλοιποι μασουλάνε πατέ γρύλου σαν υπάκουοι χωρικοί.

Ποιος στο Διάολο το Θεώρησε Καλή Ιδέα;

Κάπου, σε σκοτεινές αίθουσες συνεδριάσεων με ΜΚΟ, περιβαλλοντολόγους και startup τροφίμων, μια ομάδα καλά προθέμενων, αλλά ξεκάθαρα εκτός πραγματικότητας ανθρώπων, αποφάσισε ότι πρέπει να τρώμε έντομα. Γιατί; Επειδή είναι βιώσιμα. Επειδή είναι αποδοτικά. Επειδή – και πιάσου από κάπου – είναι αυτό που έκαναν οι αρχαίοι πολιτισμοί.

Δεν ξέρω για σένα, αλλά δεν παίρνω διατροφικές συμβουλές από ανθρώπους που ζούσαν σε σπηλιές και χρησιμοποιούσαν πέτρες για WiFi.

Ποια Έντομα Προσπαθούν να Μας Πασάρουν;

Αν νομίζεις ότι μιλάμε απλά για ακρίδες σε ένα τάκο, κάνεις λάθος. Η μαφία των εντομοφαγικών τροφίμωνέρχεται με ένα πλήρες μενού:

Γρύλοι – Αλέθονται σε “θρεπτικό” αλεύρι και μπαίνουν σε μπάρες πρωτεΐνης για ανυποψίαστους γυμναστηριακούς τύπους.

Μυρμήγκια – Χρησιμοποιούνται στη γαστρονομία για την “ξινή” γεύση τους, γιατί προφανώς κάποιος σκέφτηκε ότι το να γλείφεις το πεζοδρόμιο είναι gourmet εμπειρία.

Αλευροσκούληκα – Μετατρέπονται σε “μπιφτέκια” γιατί τα απλά vegan μπιφτέκια δεν ήταν ήδη αρκετά θλιβερά.

Σκορπιοί – Τηγανισμένοι ολόκληροι και κολλημένοι σε ξυλάκι, σαν κάποιο εφιαλτικό corn dog από το Saw.

Ταραντούλες – Γιατί κάποιοι είδαν το Fear Factor και είπαν ας το πουλήσουμε για 50 ευρώ το πιάτο.

Ποιοι Σερβίρουν Αυτή την Τρέλα;

Αυτή τη στιγμή, αυτοί που τρώνε έντομα ανήκουν σε δύο κατηγορίες:

1. Θύματα της hipster γαστρονομίας – Μέρη όπως το Noma στην Κοπεγχάγη έχουν πειραματιστεί με μυρμήγκια στα πιάτα τους, και κάποιοι σεφ με αστέρια Michelin έχουν δοκιμάσει γρύλους και αλευροσκούληκα. Όχι επειδή είναι νόστιμα, αλλά επειδή οι πλούσιοι θα φάνε κυριολεκτικά οτιδήποτε αν τους το σερβίρεις σωστά.

2. Επιζώντες και περιβαλλοντικοί ακτιβιστές – Αυτοί που συλλέγουν βρόχινο νερό, φτιάχνουν το δικό τους κεφίρ και πιθανότατα δεν χρησιμοποιούν αποσμητικό γιατί είναι καπιταλιστική κατασκευή.

Σε μέρη της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, τα έντομα ήταν πάντα μέρος της διατροφής, όχι λόγω κάποιου παγκόσμιου σχεδίου, αλλά επειδή όταν γίνονται σωστά, είναι νόστιμα. Στο Μεξικό, τα chapulines (ακρίδες) με λάιμ και τσίλι είναι πραγματικά νόστιμα. Στην Ταϊλάνδη, κάνουν μεταξοσκώληκες τηγανητούς και δουλεύει.

Αλλά χρειάζεται αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βάλουμε αλεύρι γρύλου στο ελληνικό κουλούρι; Απολύτως όχι.

Τρώγαμε Έντομα στην Αρχαία Ελλάδα;

Πιθανώς ναι, αλλά όχι όπως το παρουσιάζουν οι οπαδοί των εντόμων.

• Ο Αριστοτέλης, ο πρώτος food blogger της αρχαιότητας, έγραψε για τις τζιτζίκες ως έδεσμα. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι πίστευε επίσης πως οι μύγες δημιουργούνται αυθόρμητα από τα σκουπίδια, οπότε ας πάρουμε τις απόψεις του με λίγο (χωρίς έντομα) αλάτι.

• Οι αρχαίοι Έλληνες πιθανότατα έτρωγαν έντομα από ανάγκη, όχι από επιλογή.

• Σήμερα όμως έχουμε μουσακά, σουβλάκι και φρέσκα θαλασσινά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποβαθμίσουμε τη διατροφή μας σε μπακλαβά με κατσαρίδες ή τζατζίκι με προνύμφες.

Θα Πιάσουν τα Έντομα στην Ελλάδα;

Ας μιλήσουμε λογικά.

Οι Έλληνες ακόμα δεν έχουν δεχτεί τον ανανά στην πίτσα. Νομίζεις ότι θα δεχτούν ακρίδες γεμιστές;

Οι περισσότεροι ακόμα απορρίπτουν το vegan γύρο. Φαντάσου να τους πεις ότι το σουβλάκι τους είναι από σκουλήκια.

Το τζατζίκι έχει επιβιώσει χιλιάδες χρόνια χωρίς αλλαγή. Νομίζεις ότι κάποιος θα ξυπνήσει και θα πει “χμμμ, αυτό χρειάζεται λίγο αλεύρι γρύλου”;

Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Η Τελική Κρίση για τα Έντομα ως Τροφή

Αν ο κόσμος καεί και το μόνο φαγητό που έχει μείνει είναι γρύλοι, θα φάω γρύλους, όπως όλοι μας. Αλλά μέχρι τότε, ας σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι η εντομοφαγία είναι γαστρονομική επανάσταση.

Η ελληνική κουζίνα είναι απόλαυση, μοίρασμα και γεύση, όχι το να μασάμε γρύλους επειδή το είπε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Κρατήστε τα έντομα σας. Εγώ θα μείνω στο σουβλάκι.