Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Χάρης Νικολούζος – Ο Chef που Μαγειρεύει με Καρδιά και Ψυχή

Υπάρχουν σεφ που τους θυμάσαι για το φαγητό τους. Υπάρχουν άλλοι που τους θυμάσαι για τον χαρακτήρα τους. Και μετά υπάρχει ο Χάρης Νικολούζος, ένας τύπος που συνδυάζει και τα δύο με έναν τρόπο τόσο φυσικό, που αν ήταν πιάτο, θα ήταν ένα τέλειο φαγητό χωρίς συνταγή – απλά προκύπτει.

Αν βρεθείς σε κουζίνα μαζί του, το πρώτο πράγμα που θα καταλάβεις είναι ότι δεν είναι ντίβα. Δεν υπάρχουν τσιρίδες, πιάτα που εκτοξεύονται ή αστραφτερές πόζες για το Instagram. Είναι από εκείνους που θα σκύψουν δίπλα σου, θα σου δείξουν πώς να ισορροπήσεις τις γεύσεις, και αν κάνεις μαλακία, δεν θα σε «στείλει»—θα σε κάνει καλύτερο. Γιατί ο Χάρης ξέρει ότι η κουζίνα είναι ομάδα, και μια ομάδα δουλεύει καλύτερα όταν υπάρχει σεβασμός και αγάπη για το φαγητό.

Από το Corfu στο Talk of the Town

Αν ο Χάρης ήταν χαρακτήρας ταινίας, θα ήταν εκείνος ο τύπος που ξεκινάει από ένα νησί (στην περίπτωσή του, την Κέρκυρα) και καταλήγει να κάνει πάταγο στην Αθήνα χωρίς να χάσει την ταπεινότητά του. Και το έκανε! Από τις κλασικές σχολές και τις μεγάλες κουζίνες, μέχρι το Jérar, όπου μετέτρεψε ένα γαλλικό εστιατόριο σε must-eat προορισμό, η πορεία του είναι γεμάτη γεύσεις, εμπειρίες και μια σταθερή αίσθηση πως το καλό φαγητό δεν είναι απλά τεχνική – είναι συναίσθημα.

Ο Άνθρωπος πίσω από τη Λευκή Ποδιά

Ο Χάρης δεν είναι από αυτούς που απλά «κάνουν το κομμάτι τους» στη γαστρονομία. Είναι ένας άνθρωπος που βοηθάει. Ένας σεφ που, όταν κάποιος νεαρός μάγειρας χρειαζόταν καθοδήγηση, ήταν εκεί. Όταν ένας φίλος χρειαζόταν συμβουλή, είχε τον χρόνο. Και αν έπρεπε να αναλάβει κάτι με δυσκολία, το έκανε με στυλ και χωρίς να παραπονιέται. Χωρίς ίχνος έπαρσης.

Είναι ο τύπος που θα μπορούσε να είναι αυστηρός, αλλά προτιμά να είναι δίκαιος. Ο σεφ που θα μπορούσε να γίνει βεντέτα, αλλά επέλεξε να γίνει δάσκαλος και φίλος. Και αυτό, φίλε μου, είναι πολύ πιο σπάνιο από το τέλειο soufflé.

Ο Χάρης που Δε Βλέπεις

Αν τον πετύχεις εκτός κουζίνας, θα καταλάβεις ότι έχει μια χαλαρότητα που λίγοι μάγειρες καταφέρνουν να αποκτήσουν. Δεν παίρνει τον εαυτό του τόσο σοβαρά ώστε να γίνει «σταρ», αλλά παίρνει το φαγητό στα σοβαρά όσο δεν πάει. Αυτή η ισορροπία, το να είσαι cool χωρίς να χάνεις το πάθος σου, είναι ό,τι πιο δύσκολο. Και ο Χάρης το κάνει να φαίνεται τόσο απλό όσο το να δέσεις μια σάλτσα beurre blanc.

Το Τελικό Πιάτο

Ο κόσμος της γαστρονομίας είναι γεμάτος χαρακτήρες. Υπάρχουν οι σεφ που κάνουν θόρυβο χωρίς ουσία, υπάρχουν εκείνοι που δημιουργούν καινοτομίες και μετά υπάρχουν αυτοί που δουλεύουν σιωπηλά, με ουσία, με πάθος και με καρδιά.

Ο Χάρης Νικολούζος είναι ένας από αυτούς. Και αν νομίζεις ότι υπερβάλλουμε, τότε μάλλον δεν έχεις φάει ακόμα από τα χέρια του. Διόρθωσε το, σύντομα. 🍽🔥