Παλιά, γράφαμε τα specials της ημέρας σε μαυροπίνακα με κιμωλία.
Τώρα;
Τα γράφουμε στο Instagram story με φίλτρο “Valencia” και caption τύπου “Γεύση που θα σας μείνει αξέχαστη 🤤🍴”.
Και μετά…
Σου σερβίρουν καπνιστή burrata με σφαιροποιημένο ραβέντι σε τσάι περγαμόντο που μοιάζει με slime από το Stranger Things.
🤳 Το “influencer menu” γεννήθηκε κάπως έτσι:
1. Ο ιδιοκτήτης λέει: “Θέλουμε κάτι που να πουλάει στο Instagram.”
2. Ο μάγειρας παθαίνει εσωτερική αιμορραγία αλλά λέει “εντάξει, θα δούμε.”
3. Στήνεται ένα πιάτο με 3 υλικά που δεν πάνε μεταξύ τους, αλλά φαίνονται όμορφα από πάνω.
4. Το post παίρνει 250 likes, 12 shares και κανείς δεν το παραγγέλνει.
🧪 Η συνταγή ενός influencer πιάτου:
• 10% γεύση
• 40% εμφάνιση
• 30% buzzword (“fermented”, “foraged”, “deconstructed”)
• 20% αφρός από κάτι που δεν τρώγεται
Προαιρετικά:
• Βρώσιμο λουλούδι που δεν έχει γεύση
• Μαύρο σουσάμι (πάντα μαύρο)
• Πουρές που μοιάζει με πλαστελίνη
• Σάλτσα ζωγραφισμένη με πινέλο σαν να ‘ναι πίνακας μοντέρνας τέχνης
🧠 Και τι γίνεται με τη γεύση;
Α, ναι. Η γεύση. Σχεδόν την ξεχάσαμε.
• Το κοτόπουλο είναι sous-vide για 2 ώρες αλλά χωρίς καμία νοστιμιά.
• Η σάλτσα μοιάζει με ζωμό αλλά δεν έχει αλάτι γιατί “το κοινό είναι health-conscious”.
• Η burrata είναι καλή, αλλά τη σκότωσε το “καπνιστό γιασεμί”.
Και στο τέλος, ο πελάτης λέει:
“Ωραίο ήταν για story, αλλά πήγα μετά για σουβλάκι.”
🧾 Το influencer μενού δεν φτιάχτηκε για τον ουρανίσκο.
Φτιάχτηκε για engagement.
Δεν σε νοιάζει αν ο πελάτης φάει καλά.
Σε νοιάζει αν κάνει tag το εστιατόριο.
Σε νοιάζει αν γράψει “WOW” με κεφαλαία.
Και όλη η φάση θυμίζει φαγητό από concept store:
Κοστίζει, φαίνεται κουλ, αλλά δεν το θέλεις δεύτερη φορά.
😬 Και το χειρότερο;
Ο μάγειρας που το έφτιαξε ξέρει.
Ξέρει πως αυτό το πιάτο δεν έχει ψυχή.
Ξέρει πως είναι μια φούσκα με edible glitter.
Αλλά το βλέπει να γίνεται viral και απλά σκέφτεται:
“Έστω θα γεμίσει το μαγαζί…”
✋ Αλλά πρέπει να πούμε κάτι:
Το φαγητό είναι γεύση, μνήμη, συναίσθημα.
Δεν είναι φίλτρο.
Δεν είναι boomerang.
Δεν είναι TikTok trend με τσάι matcha και άρωμα μανταρίνι στο avocado toast.
Αν δεν θα το μαγείρευες για τη γιαγιά σου,
μην το σερβίρεις για το Instagram.
📌 Τελική συμβουλή:
Μάγειρα, αν πρόκειται να βάλεις σαλάτα με σκόνη από matcha και μπισκότο ελιάς…
ρώτα πρώτα:
“Θα το φάει κανείς χωρίς να το ποστάρει;”
Αν όχι;
Back to the pass, φίλε μου.