1. Διάβασε. Διάβασε. Και μετά, ξαναδιάβασε. Δεν μπορώ να το τονίσω αρκετά. Αν θέλεις να γίνεις μάγειρας, ξεκίνα να διαβάζεις. Όχι τα post στο Instagram από σεφ που κάνουν γκριμάτσες μπροστά σε καλοστημένα πιάτα με microgreens. Διάβασε βιβλία μαγειρικής. Και όχι ένα. Μάζεψε βιβλία σαν να είναι ιερά κειμήλια. • Escoffier, Bocuse, Pepin, Henderson, Bourdain,…

Σου πουλάνε το όνειρο: να μαγειρεύεις σε ένα πολυτελές γιοτ, να ταξιδεύεις στη Μεσόγειο, να συναναστρέφεσαι δισεκατομμυριούχους και να πληρώνεσαι καλά. Η πραγματικότητα; Είσαι φυλακισμένος. Ένας καλοπληρωμένος, υπερβολικά κουρασμένος, άυπνος φυλακισμένος, παγιδευμένος σε μια πλωτή χύτρα ταχύτητας, όπου το «εκτός ωραρίου» απλά δεν υπάρχει .
Αν είσαι σεφ σε γιοτ, ξέρεις πως η δουλειά σου…

FOOD COST και άλλα εξωτικά ( μέρος Α΄) by Jim
Σίγουρα ένας μπελάς μόνιμος είναι να ακούγεται συνεχώς από τον επιχειρηματία
«Δεν μου έχετε φτιάξει το food cost»
«Πήγατε το food cost στα ύψη» ή το καλύτερο, που συνήθως συμβαίνει σε ένα πολύ σωστά μεριδοποιημένο πιάτο με απίθανη πρώτη ύλη και εξαιρετική απόδοση …

Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο, δεν το λέω εγώ, το λέει η ίδια η ζωή: σε κάθε δουλειά υπάρχει ΕΝΑΣ μαλάκας. Μπορεί να είσαι στην κουζίνα ενός βραβευμένου εστιατορίου, σε μια χλιδάτη βίλα στις Κυκλάδες, ή πάνω σε ένα yacht με εκατομμυριούχους που πιστεύουν ότι το νερό της βρύσης βγαίνει Evian από το έδαφος – ο…
Υπάρχει μια παλιά, ιερή συμφωνία, ένα άγραφο συμβόλαιο που υπάρχει σε κάθε κουζίνα, σε κάθε μπαρ, σε κάθε μέρος όπου το αλκοόλ ρέει και τα πιάτα πετάνε από το πάσο με ρυθμούς πολυβόλου. Ο Μάγειρας φροντίζει τον Barman. Ο Barman ξεδιψά τον Μάγειρα. Είναι μια ισορροπία που κρατάει ζωντανή τη βραδινή βάρδια. Όταν…

Υπάρχει μια αρχαία κατάρα που στοιχειώνει κάθε μάγειρα. Λένε πως όποιος βγάλει 16 ώρες σε service, ιδρωμένος, με τα πόδια του να καίνε, και πει τη φράση “Θα κάτσω μισό λεπτό”, καταδικάζεται να μην ξανασηκωθεί ποτέ. Δεν το πιστεύεις; Κάτσε. Και θα δεις. Η Αρχή της Καταστροφής Όλα ξεκινούν με μια απλή σκέψη. Το…

Γιατί η ελληνική γαστρονομία χρειάζεται λιγότερο εγωισμό και περισσότερη ομαδικότητα
Ας το πούμε ξεκάθαρα: δεν υπάρχει τίποτα πιο διασκεδαστικό από το να βλέπεις δύο Έλληνες σεφ να προσπαθούν να συνεργαστούν. Είναι σαν να βάζεις δύο πετεινούς στο ίδιο κοτέτσι και να ελπίζεις πως θα καταλήξουν να αγκαλιαστούν. Έχουμε μια χώρα γεμάτη μερικούς από…

Υπάρχουν άνθρωποι που απλά μαγειρεύουν και υπάρχουν αυτοί που ζουν για να μαγειρεύουν. Η Κατερίνα Ρεμούνδου ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη κατηγορία. Δεν είναι απλά μια σεφ. Είναι μια μαγειρική εγκυκλοπαίδεια με πόδια, μια “culinary anarchist”, και μια γυναίκα που μπορεί να σου μιλάει έξι ώρες για το σωστό μέγεθος της αγγουρίδας – και εσύ, παρόλο…

Γιατί η ελληνική γαστρονομία χρειάζεται λιγότερο εγωισμό και περισσότερη ομαδικότητα
Ας το πούμε ξεκάθαρα: δεν υπάρχει τίποτα πιο διασκεδαστικό από το να βλέπεις δύο Έλληνες σεφ να προσπαθούν να συνεργαστούν. Είναι σαν να βάζεις δύο πετεινούς στο ίδιο κοτέτσι και να ελπίζεις πως θα καταλήξουν να αγκαλιαστούν. Έχουμε μια χώρα γεμάτη μερικούς από τους πιο ταλαντούχους…

“Μαχαίρια και Λεωφορεία: Πώς να Μην Καταλήξεις σε Κρατητήριο Μετά τη Βάρδια” 🔪🚌
Ας το πούμε έξω από τα δόντια: αν είσαι σεφ στην Ελλάδα, το να κουβαλάς τα μαχαίρια σου από το σπίτι στη δουλειά είναι σαν να παίζεις ένα περίεργο ρωσική ρουλέτα με την ελληνική αστυνομία.
Μέσα στην κουζίνα, το μαχαίρι είναι…