Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
0 items - $0.00 0

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

FOOD COST και άλλα εξωτικά Part 2….

Στο πρώτο μέρος της αναφοράς μας στο food cost είδαμε τις φιλότιμες προσπάθειες ενός chef να βρει καλή και φτηνή α΄ ύλη. Παρ ότι όμως έφτασε μέχρι και στου βοδιού το κέρατο να πετύχει το σκοπό του και αφού με μαγειρικές αλχημείες δημιούργησε low cost κωδικούς σαν επιβράβευση ακούει το καταπληκτικό. «Chef! Όλο πέρα δώθε είσαι…

“Chef Burnout: Όταν η Κουζίνα Σου Σβήνει τη Φλόγα”

Υπάρχει μια στιγμή στην καριέρα κάθε μάγειρα που το πάθος μετατρέπεται σε εξάντληση. Ξεκινάς γεμάτος όρεξη, δουλεύεις ατελείωτες ώρες, τρέχεις, δημιουργείς, δίνεις το 100% σου… Και κάποια μέρα, ξυπνάς και νιώθεις άδειος. Δεν είναι τεμπελιά. Δεν είναι έλλειψη ταλέντου. Είναι το burnout – και είναι πιο αληθινό από ποτέ. Γιατί Συμβαίνει το Burnout; Δεν χρειάζεται ανάλυση. 🔥 16 ώρες…

“Φαγητό, Κριτικοί και Άλλες Μπούρδες: Γιατί οι Σεφ (και Μόνο οι Σεφ, και η δύο τρείς κριτικοί που εκτιμώ ) Πρέπει να Κρίνουν το Φαγητό”

Γράφει ένας πεινασμένος σεφ που βαρέθηκε τις βλακείες Ας το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή: Ο μόνος που θα έπρεπε να κρίνει το φαγητό είναι αυτός που ξέρει να το μαγειρεύει. Και δεν μιλάω για αυτούς που νομίζουν ότι επειδή βράζουν μακαρόνια και βάζουν λίγη τρούφα από πάνω (γιατί έτσι λέει το Instagram) έγιναν ειδικοί. Μιλάω…

Πουλάς την ψυχή σου για έναν μισθό: Η αλήθεια για τη ζωή ως σεφ σε γιοτ και ιδιωτικός σεφ Το Όνειρο που Γίνεται Εφιάλτης

Σου πουλάνε το όνειρο: να μαγειρεύεις σε ένα πολυτελές γιοτ, να ταξιδεύεις στη Μεσόγειο, να συναναστρέφεσαι δισεκατομμυριούχους και να πληρώνεσαι καλά. Η πραγματικότητα; Είσαι φυλακισμένος. Ένας καλοπληρωμένος, υπερβολικά κουρασμένος, άυπνος φυλακισμένος, παγιδευμένος σε μια πλωτή χύτρα ταχύτητας, όπου το «εκτός ωραρίου» απλά δεν υπάρχει . Αν είσαι σεφ σε γιοτ, ξέρεις πως η δουλειά σου…
FOOD COST και άλλα εξωτικά ( μέρος Α΄) by Jim  Σίγουρα ένας μπελάς μόνιμος είναι να ακούγεται συνεχώς από τον επιχειρηματία  «Δεν μου έχετε φτιάξει το food cost»   «Πήγατε το food cost  στα ύψη»  ή το καλύτερο, που συνήθως συμβαίνει σε ένα πολύ σωστά μεριδοποιημένο πιάτο με απίθανη πρώτη ύλη και εξαιρετική απόδοση …

Ο Μαλάκας της Δουλειάς – Ένα Διαχρονικό Φαινόμενο

  Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο, δεν το λέω εγώ, το λέει η ίδια η ζωή: σε κάθε δουλειά υπάρχει ΕΝΑΣ μαλάκας. Μπορεί να είσαι στην κουζίνα ενός βραβευμένου εστιατορίου, σε μια χλιδάτη βίλα στις Κυκλάδες, ή πάνω σε ένα yacht με εκατομμυριούχους που πιστεύουν ότι το νερό της βρύσης βγαίνει Evian από το έδαφος – ο…

Κουζίνα & Μπαρ: Ο Έρωτας που Κρατάει Γερά

Υπάρχει μια παλιά, ιερή συμφωνία, ένα άγραφο συμβόλαιο που υπάρχει σε κάθε κουζίνα, σε κάθε μπαρ, σε κάθε μέρος όπου το αλκοόλ ρέει και τα πιάτα πετάνε από το πάσο με ρυθμούς πολυβόλου. Ο Μάγειρας φροντίζει τον Barman. Ο Barman ξεδιψά τον Μάγειρα. Είναι μια ισορροπία που κρατάει ζωντανή τη βραδινή βάρδια. Όταν…

Το “Θα Κάτσω Μισό Λεπτό” Λάθος: Ο Δρόμος Χωρίς Επιστροφή

  Υπάρχει μια αρχαία κατάρα που στοιχειώνει κάθε μάγειρα. Λένε πως όποιος βγάλει 16 ώρες σε service, ιδρωμένος, με τα πόδια του να καίνε, και πει τη φράση “Θα κάτσω μισό λεπτό”, καταδικάζεται να μην ξανασηκωθεί ποτέ. Δεν το πιστεύεις; Κάτσε. Και θα δεις. Η Αρχή της Καταστροφής Όλα ξεκινούν με μια απλή σκέψη. Το…

Έλληνες Σεφ: Ενωθείτε ή Κάψτε το Φαγητό Μαζί

  Γιατί η ελληνική γαστρονομία χρειάζεται λιγότερο εγωισμό και περισσότερη ομαδικότητα   Ας το πούμε ξεκάθαρα: δεν υπάρχει τίποτα πιο διασκεδαστικό από το να βλέπεις δύο Έλληνες σεφ να προσπαθούν να συνεργαστούν. Είναι σαν να βάζεις δύο πετεινούς στο ίδιο κοτέτσι και να ελπίζεις πως θα καταλήξουν να αγκαλιαστούν. Έχουμε μια χώρα γεμάτη μερικούς από…